Gainer

En gainer är ett kosttillskott som till stor del innehåller proteiner och kolhydrater. Idag går det att köpa redan färdig blandade gainer drycker, till exempel gainomax, men det går även att blanda egna med hjälp av gainerpulver. Utbudet av gainerpulver är idag väldigt stort.

Vanligtvis används en gainer till att både återhämta kroppen och att gå upp i vikt med, men det finns även gainers som är specialiserade på antingen återhämtning eller att gå upp i vikt. Att gå upp i vikt med ett kosttillskott innebär inte att man enbart går upp i fett, utan du kan även gå upp i muskelmassa. Om du använder din gainer i kombination med träning så kan du snabbt gå upp i muskelmassa och orka mer på gymmet!

En gainer består vanligtvis av många olika proteiner, till exempel vassleprotein, kaseinprotein, sojaprotein och äggprotein, samt olika typer av kolhydrater, till exempel maltodextrin. Man tillsätter även olika typer av vitaminer, mineraler, aminosyror och i vissa fall kreatin till gainern. För att fylla ut innehållet tillsätter man även smak- och sötningsmedel. Gainern finns i väldigt många olika smaker, några vanliga smaker är till exempel: choklad, vanilj och banan.

Vart kan man köpa en gainer?

Idag kan du handla kosttillskott (gainers) var som helst. De flesta varianter av gainers finns förmodligen i din lokala matbutik eller på ditt gym. Är du intresserad av att blanda din egna gainer bör du köpa din gainer i en kosttillskotts- eller hälsokostsbutik.

Att köpa kosttillskott på internet blir oftast billigast, på nätet kan du köpa upp till ett kilo gainerpulver för cirka sextio till hundra kronor. Den enda negativa effekten med att köpa gainers på nätet är att de ofta säljs i väldigt stora förpackningar (upp till fyra-fem kilo) och då kostar dem vanligtvs mellan 250-500 kronor.